Bu sene 25-26-27-28 Kasım’da gerçekleşecek olan Efsane Cuma günleri yüzlerce mağazayı binlerce müşteriyle buluşturmaya geliyor.  Tedarikçiler -> Üreticiler -> Toptancılar -> Perakendeciler olarak giden zincirin son halkası hem perakendeciler için hem de müşteriler için kritiktir. Müşteri talep analizi yapmakla, ürün ihtiyaç listesi çıkarmakla, stok miktarı ve satış fiyatları belirlemekle perakende satış yapanlar görevlidir. Yoğun alışveriş dönemlerinde ise bu tedariğin yönetimini iyi yapmak tüm markalar için elzemdir.

Black Friday gibi yılın en yoğun alışverişinin yapıldığı bir dönemde ise gerek mağaza sahiplerinin gerek online mağaza sahiplerinin iş birliği yaptığı toptancıları ile sıkı iletişimde olmaları gerekir.

Perakendecilerin b yoğun haftayı hazırlıklı karşılamaları için önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi ürün talep analizi yapmalı ve hangi ürünlerin Efsane Cum’da en çok talep görebileceğini belirlemelidir. Böylece malum günler gelip çattığında ne envanter sıkıntısı ne de lojistik sıkıntısı yaşanacaktır. İhtiyaç listesini çıkaran perakendeci için sıra toptancısı ile görüşmek ve süreci planlamaktır. Perakendeci toptancı ilişkisi dendiğinde ise dikkate alınması gereken şeyler şunlardır:

Kara Cuma’ya Hazırlanırken Perakendecilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

  1. Uygun Fiyatlı ve Kaliteli Ürün Sipariş Etme

Perakendeciler ürünlerini üretmedikleri için tedarik ettiği ürünlerinin kalitesinden emin olmalıdırlar. Bir toptancı ile anlaşırken mutlaka ürün açıklamalarını okumalısınız. Elektronik ürünlerde ürünlerin orjinalliği önemli iken, giyim sektöründe ürünün kumaş ve renk kalitesi önemli olabilir. Ayrıca giyim, aksesuar gibi kategorilerde değişen bir moda anlayışı olduğundan, son trendi yakalamak adına güncelliğini koruyan ve kendini tazeleyen bir toptancı ile çalışmalısınız.

Black Friday özelinde ise yılın bugünleri en çok talep gören ürünleri araştırmanız ve aralarından en kalitelilerini seçmeniz gerekecektir. Örneğin bir giyim mağazası iseniz kışlık eşofman, kazak, palto gibi ürünlere ağırlık verebilirsiniz. Bu ürünlerin de kalitelilerini mümkün olduğunca uygun fiyata tedarik etmelisiniz; ne de olsa müşterilerinize büyük fırsatlar sunacaksınız.


  1. Müşteri Kitlenize Uygun Ürünler Seçme

Hedef kitlenize uygun ürünleri seçmeli ve vitrininize eklemelisiniz. Dolayısıyla ürün çeşitliliği zengin ve yeni trendleri veya modelleri piyasada önce yakalayan toptancılarla çalışmanız en sağlıklı tercih olacaktır. Ayrıca seçtiğiniz ürünlerin istediğiniz beden veya modellerde istediğiniz sayıda zamanında elinize geçmesi gerekir; bunların hepsini kusursuz sağlayan bir toptancı ile çalışmanız size büyük kolaylık sağlar.

Halihazırda sizden alışveriş yapan müşteri kitlenizi Efsane Cuma’da daha da memnun etmek, onları cezbedecek ürünlerin stoğunu yapmak ve harika kampanyalar ile onları alıcılarıyla buluşturmak müşterilerinizin sadakatini kazanmada etkili olabilir!

  1. Ödeme Seçeneklerinin Çok Olması

Çeşitli ödeme seçeneği sunan bir toptancı ile çalışmak sizin için farklı opsiyonlar oluşturur. Kapıda ödeme veya eft/havale oldukça güvenli ödeme yöntemleri olup bir toptancı ile çalışma nedeniniz olabilir. Güvenli ödeme demişken, yine online toptan alışveriş yaparken banka/kredi kartı ile yaptığınız ödemelerin de güvenilir olduğuna emin olmalısınız.

Black Friday’e hazırlık süreci  normalden daha fazla bir toptan alım gerektirebilir, bu durumda ödemelerinizin güvenliği daha da önem arz eder.

  1. Zamanlamalara Dikkat Etme

Bir perakendecinin farklı tedarikçilerle stok, lojistik, fiyat gibi konular üzerine birçok yazışma yaparak veya onları yerinde ziyaret ederek anlaşması genellikle uzun ve yorucu bir süreçtir. Black Friday yaklaşırken ise bütçenizi planlamak ve talep analizi yapmak kadar zamanı planlamanız da önemlidir. Toptancınızdan talep ettiğiniz tarihte ürünlerin yola çıkması, kargo firmasını ayarlamanız, onu takip etmeniz ve elinize kusursuz ulaşması, beklenen günde her ürünün vitrinde yerini alması gerekir.

Black Friday’e Neden DepoTextile ile Hazırlanmalısınız?

Bir butik işletiyor ve toptan giyim ürünleri alıyorsanız aradığınız adres ayağınıza geldi!


  1. Onlarca tedarikçiyle görüşmeden,

  2. Hepsinden ayrı ayrı stok, beden, renk, fiyat vs. bilgisi almadan,

  3. Farklı ödeme yöntemleri kullanmadan,

  4. Ayrı ayrı kargo takibi yapmadan,

  5. Seçtiğiniz ürünleri en uygun fiyatlara alarak,

  6. Farklı muhataplar edinmeden siparişinizi tek tıkla oluşturun.


Üstelik bu hizmetlerin hepsini mağazanızdan ayrılmadan, e-ticaret yapıyorsanız ise bilgisayarınızın başından ayrılmadan yapabilirsiniz! Sizi de DepoTextile ayrıcalıklarından yararlanmaya davet ediyoruz. Önümüzdeki Black Friday haftası dahil yılın her dönemini en iyi şekilde gelin, beraber yönetelim.