Planlamaların yapıldığı, yeni stratejilerin geliştirildiği mevsim geçişleri, butik sahipleri için kimi zaman stresli olsa da, butiğinizin tazelenmesi ve müşterilerinizin dikkatini çekmesi için bir fırsata dönüştürülebilir. Eğer halihazırdaki instagram butiğinizi büyütmek istiyorsanız Küçük Instagram Butiğinizi Gelişmiş Bir E-Ticaret Mağazasına Nasıl Dönüştürebilirsiniz? adlı yazımızı okuyabilir, yeni sezon gelmeden kolları sıvayabilirsiniz. Markanızın web sitesi, sosyal medyası hem de fiziksel mağazası için yaz sezonu gelmeden yapabileceğiniz başlıca hazırlıkları ise sizin için burada derledik.

Geçen Sezondan Faydalanarak Envanter Yönetimi Yapın

Butiğinizi yaz sezonuna hazırlarken ürünlerinizi güncellemeniz, doğru miktarlarda tedarik etmeniz, varsa yaz sezonunda da vitrine koyabileceğiniz ilkbahar sezonun ait parçaları ayırmanız gerekir. Siparişlerinizi verdiğiniz toptancıyla vakitlice iletişime geçmeli, yeni sezon gelmeden envanterinizi yönetimi stratejisi hazırlamalısınız. Daha önceki yaz sezonlarından butiğinizin bazı verilerini gözden geçirin: 

  • Yeterince güncel ürünleri butiğinize getirtebilmiş misiniz? 

  • Hangi ürünlerden ne kadar satış yapmışsınız?

  • Düzenlediğiniz kampanyalar nasıl sonuç vermiş? 

  • Ne kadar iade veya değişim almışsınız?

  • Bu iade veya değişimlerin nedenleri nelermiş? 

Bu soruların cevapları sizi daha iyi bir yaz sezonu e-ticaret stratejisi geliştirmenizi sağlayabilir. İster online, ister hem online hem fiziksel bir butik işletmecisi olun, ürünleriniz kaliteli ve yeni sezona uygun olduğu sürece müşterilerin ilgisini çekeceksiniz. Bu nedenle toptancınızı doğru seçmek sizi rakipleriniz karşısında 1-0 ileride başlatacaktır. Tüm sürecinizi sorunsuz sürdürüp kaliteli ürünlere ulaşmak istiyorsanız DepoTextile olarak sizin için buradayız. Bu konuda daha fazla bilgi için Perakende Sektöründe Envanter Yönetimi Stratejileri adlı blogumuza bakabilirsiniz.

Mağazanızı Yaz Sezonuna Uygun Dekore Edin


E-ticaret web sitesi olan fiziksel mağazanızı da yeni sezona hazırlamanız, bahar temizliği yapmanız gerekir. Renklerin, hafifliğin ve hareketin mevsimi olan yaz mevsimini adeta butiğinizde yaşatın. Örneğin mağaza aydınlatmasını elden geçirebilirsiniz, ürünlerinizin renklerini en iyi şekilde gösteren ne çok loş ne çok parlak ışık tercih edin. Mağazanızdaki taşınabilir aynaların yerini de ışıklara bağlı olarak değiştirmek ve ortamdaki ışıktan maksimum yararlanmak isteyebilirsiniz. Yaz sezonu ürünlerinizden en iddialı ve uyumlu olanları kombinleyip mağaza girişinde konumlandırabilirsiniz. Elbette girişi fazla daraltmayın, özellikle yaz sezonu modasının iç açıcı ve dinamik olduğunu düşünürsek!

Web Sitenizi Yeni Sezona Hazırlayın

E-ticaret mağazanızı fiziksel mağazanızı düzenlediğiniz gibi elden geçirin. Elbette yeni ürünler ve varsa yeni kategoriler ekleyeceksiniz, fakat ana sayfanızda bu ürünleri ön plana çıkaracak görseller de ekleyerek markanızın yaz mevsimine hazır olduğunu belirtmeyi unutmayın.

Yeni bir sezon yeni fırsatları da beraberinde getirebilir. Markanızı dijital platformlarda tanıtmak için ‘yeni sezon, trend ürünler, kolay sipariş ve ödeme imkanları’ gibi sloganlar ile web sitenizi güçlendirebilir; Google veya Facebook gibi ortamlarda dijital reklamlarınızı oluşturabilirsiniz. O halde şu sıralar web sitenizin halihazırdaki sorunlarını düzeltmek için mükemmel bir zaman. Kullanıcının karşılaştığı teknik sorunların yanı sıra da sipariş, ödeme, kargo, değişim, iade gibi konuları daha müşteri dostu yapabilirsiniz.

Yaz sezonunda rakip işletmelerin önüne geçmek için web sitenizi müşteri kullanımına optime etmek, dijital reklam stratejisi oluşturmak, ürünlerinizle ilgili web sitenizde detaylı bilgi vermek önceliklendirdiğiniz başlıca konulardan olmalıdır.

Sosyal Medyada Sponsorlu İçerik Oluşturun

Yeni sezona hazırladığınız markanızı eski ve yeni müşterilerinize duyurmanın en efektif yollarından biri sosyal medyadır. Örneğin butiğinizin instagram hesabı varsa yaz sezonu açlışınızı orada duyurabilirsiniz. Rakiplerinizden önce görünür olabilme imkanı yakalamak ve takipçilerinizle aranızı sıkı tutmak için sosyal medya hesabınızı aktif kullanmanız gerektiğinin yanı sıra sezon geçişleri işletmeniz için bir fırsat dönemi de olabilir. Bu nedenle yeni sezon duyurularını hesabınızda geçmek ve sponsorlu reklam oluşturmaya başlamak için kolları sıvayın.

E-posta Pazarlaması ile Eski Müşterilerinize Ulaşın

Web sitenize daha önce uğramış, belki de daha önce alışveriş yapmış kullanıcılarla doğrudan iletişim kurabilmenizin bir yolu e-posta pazarlamasıdır. Elinizdeki e-posta listesindeki kullanıcılara yaz sezonunun kapılarını araladığınızı haber edebilirsiniz. E-mailde doğrudan ürün, kombin görselleri koymak hatta mümkünse yeni sezon lookbook hazırlayıp e-maile eklemek müşteriler için iyi bir ilk izlenim olabilir. Ürünlere açılan linkler gibi detaylar da elbette bir kullanıcıyı en kolay yoldan sitenize çekmek için kullanabileceğiniz stratejilerdendir. Remarketing (yeniden pazarlama yaparak müşterilere ulaşma) konusunda daha detaylı bilgi arıyorsanız Remarketing Nedir ve Nasıl İşler? adlı bloga bakabilirsiniz.

Markanız Satışlarını Artırmak için Bu Teknikleri Kullanın

Çapraz Satış Tekniği

Ana ürünün yanında bir de yan ürün verilmesini içeren çapraz satış tekniği ürün tanıtımı ve ürün satışını destekleyebilen bir stratejidir. Yaz sezonu açılışında siz de butiğinizin sezonluk ürünlerinizi tanıtmak ve ürünlerin yanında başka bir yan ürün de vererek satışları artırmak için çapraz satış tekniğinden yararlanabilirsiniz. Birbiriyle uyumlu ürünleri bir arada sunmanız kombinasyonları müşteriler için daha ilgi çekici hale getirecektir.

Bundle Ürün Seçimi

Bundle ürün seçimi satış stratejisi ile birkaç ürünü bir araya getirip normalden daha uygun bir fiyata satabilirsiniz. Müşteriler için cazip olan bu durumu aynı ürün seçenekleriyle yapabileceğiniz gibi farklı ürünleri de bir araya getirebilirsiniz; ikili veya üçlü bluz kampanyaları veya üst-alt takımları ayrı satmanın yanında birlikte daha cazip bir fiyata sunma gibi.

Influencer İş Birliği

Sosyal medyada kullanıcıların en çok sempati kurabildiği ve düşüncelerine önem verdiği influencerlar markaların geleceğinde de söz sahibi olabiliyor. İllaki en tanınmış kişilerle işbirliği yapmanıza gerek olmamakla birlikte, bir influencerla çalışmadan önce takipçi kitlesini, kitlenin zevk ve ihtiyaçlarını belirlemeniz daha doğru bir sosyal medya stratejisi geliştirmenizi sağlayabilir.

Yeni Sezonda Mağazanızı Öne Çıkarın

Butiklerin yaz sezonuna hazır girmeleri öncesinde yapılan planlamalar ve stratejilerle mümkün olabildiği gibi yeni sezon satışlarını yüksek kılmada da önemlidir. Yeni ürünlerin sipariş doğru miktarda sipariş edilmesinden, web sitesinin ve sosyal medya hesaplarının güncellenmesine kadar işletmelerin önceliklendirmesi gereken bazı noktaları özetledik. Siz de şimdi bir liste yapabilir ve yapacaklarınızı önceliklendirebilirsiniz. Unutmayın ki müşteri deneyimi ve müşteri ihtiyaçları ilk sırada gelir, kitlenize sık sık kulak vermeyi unutmayın. O halde siz de butiğinizin yeni sezon hazırlıklarına şimdi başlayın!