Küçük işletmelerde işlerin yürümesi biraz farklı çalıştığından ve küçük işletmeler için pazarlamanın temellerine dair belirli bir kılavuz olmadığından bazen pazarlama stratejileri kafa karıştırıcı olabilir. Kimse size tam olarak ne yapmanız gerektiğini söyleyemese de, kendi kılavuzunuzu oluşturmanıza yardımcı olacak bazı faydalı bilgiler ve ipuçları verebiliriz! İlk olarak, pazarlamanın temelde ne olduğunu ve pazarlamanın nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Bu şekilde işletmeniz için en ideal stratejiyi oluşturabilirsiniz. Pazarlama hakkında her şeyi öğrenmenizin ve kendi yol haritanızı çizmenizin zamanı geldi!

Pazarlama Kanalları ve Pazarlama Araçları

Küçük işletmeler için pazarlamada, işletmenin stratejisine bağlı olarak kullanılan farklı pazarlama kanalları ve pazarlama araçları vardır. Perakende sektöründe pazarlama için, pazarlama stratejilerinde birkaç etkili pazarlama kanalı kullanılmaktadır. Birlikte kullanılan iki farklı yol vardır: geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama yöntemleri. İkisinin kendi içinde farklı kanalları vardır ve bunlar genellikle pazarlama stratejilerinin etkisini artırmak için birleştirilir.


Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama giderek pazarlamada üstünlük kazansa da geleneksel pazarlama kanalları hala etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Pazarlama stratejinizin başarılı olmasını istiyorsanız, geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama hakkında her şeyi bilmeniz gerekir. Bilmeniz gereken ilk şey, farklılıkları ve işlevleridir ve bunları anlamanın en kolay yolu, farklı pazarlama kanalları hakkında bilgi edinmektir.

Geleneksel Pazarlama Kanalları

Geleneksel pazarlama genellikle çok uzun zamandır her yerde gördüğümüz kanallardan oluşur. Reklam panoları, broşürler, gazeteler, TV reklamları ve posta, birçok farklı geleneksel pazarlama kanalından bazılarıdır. Bu kanalların dijital pazarlama kanallarından daha az kullanılmasının nedeni de dijital çağın büyümesinden dolayı modası geçmiş olarak görülmeleri. Fakat bu kanallar, dijital pazarlama stratejileri ile desteklendiğinde hala verimli bir şekilde kullanılabilir. Reklam panoları veya broşürler gibi geleneksel pazarlama kanalları genellikle yerel pazarlama stratejilerinde tercih edilir.

Dijital Pazarlama Kanalları

Dijitalleşmenin büyüyen etkisi, işletmelerin dijital pazarlama stratejileri benimsemelerini önemli hale getirdi. Başarılı bir dijital pazarlama stratejisi, güçlü bir dijital profil ve marka görünürlüğü gerektirir. Hedeflerinize bağlı olarak perakende pazarlamanız için kullanabileceğiniz birkaç farklı dijital pazarlama kanalı vardır:

  • PPC (tıklama başı ödeme), Google'da aranan anahtar kelimelere teklif vermeyi temel alır. Bu şekilde, web sitenizin trafiğini artırma şansınız olur. Ancak, her tıklama için ücretlendirilirsiniz. Bu nedenle PPC, sıkı bir bütçe takibi gerektirir.

  • Google display reklamları, reklamlarınızı farklı web sitelerinde hedef kitlenize göstermenize yardımcı olur. Bu kanal, daha geniş bir kitleye ulaşmanıza yardımcı olmak için kullanılır. Ancak reklamlarınızın kontrolü web sitesi sahibine ait olduğundan, hedef kitlenizin markanızı nasıl gördüğü üzerinde daha az kontrole sahip olursunuz.

  • Sosyal medya pazarlaması, hedef kitlenize ulaşmak için sosyal medya platformlarını kullanır. Markanızı tanıtmak için görsel ve yazılı içerikler üretmeniz gerekir. Hedef kitleniz için içerik yayınlayabilir ve güçlü bir marka profili oluşturabilirsiniz. Ancak sosyal medya pazarlama stratejileri ile geniş bir kitleye ulaşmak zaman alabilir. Sosyal medya pazarlama stratejiniz için influencer pazarlamasını da düşünebilirsiniz.

  • İçerik pazarlaması ve SEO (arama motoru optimizasyonu), belirli anahtar kelimeler için yapılan aramalarda görünmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Arama motorlarının arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için blog yazıları yazabilir veya web sitenizi optimize edebilirsiniz. Bu pazarlama stratejisi, diğerlerinden daha fazla zaman ve çaba gerektirir, ancak genellikle uzun vadeli etkileri olacak zamansız içeriklere dayanır.

  • E-posta pazarlaması genellikle yeniden pazarlama (remarketing) stratejileri için bir araç olarak kullanılır. Asıl amaç, eski müşterileri kişiselleştirilmiş kampanyalar vb. içeren e-postalar göndererek hedeflemektir.

İşletmem İçin Pazarlamaya Nereden Başlamalıyım?

Küçük işletmeler için ideal pazarlama stratejisinin net bir tarifi yoktur. İşletmenize, ürününüze veya hizmetinize güveniyorsanız, pazarlama stratejinize dahil etmek için en iyi pazarlama kanalları kombinasyonunu bulma konusunda endişelenmenize gerek yok. Pazarlama stratejileri arasında kendi işletmeniz için en iyi pazarlama stratejisini nasıl bulacağınızı düşünerek mücadele ediyor olabilirsiniz. Herhangi bir işte hiçbir şeyin planlamadan yürümediğini zaten biliyorsunuz. Bu nedenle atmanız gereken ilk adım, küçük işletmeniz için nasıl bir pazarlama planı hazırlayacağınızı öğrenmek!