Artık birkaç basit pazarlama psikolojisi ilkesini bildiğinize göre, aralarından seçim yapma ve bunları halihazırda var olan pazarlama stratejilerinize uygulama zamanı. Belki de farkında olmadan bu ilkelerin bazılarını uyguluyor olabilirsiniz. Artık bu prensiplerden bilinçli ve planlı şekilde faydalanabilirsiniz!

Karşılıklılık İlkesini Pazarlama Stratejinize Nasıl Uygulayabilirsiniz?

Karşılıklılık ilkesi birçok farklı düzeyde işe yarayabilir. Bu ilke için, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok seçeneğiniz olacak. Bu ilke, sosyal medya platformlarınızda markanızla ilgili herhangi bir konu hakkında ilham verici alıntılar veya küçük bilgiler yayınlamak kadar basit olabilir. Bu seçenek daha pasif bir seçenektir. Bilgilendirici blog yazıları yazmayı, ara sıra kişiselleştirilmiş indirim kuponları göndermeyi veya aklınıza ne geliyorsa deneyebilirsiniz. Burada asıl önemli olan nokta müşterilerinizin kendilerini değerli hissetmeleridir. Daha interaktif bir yol istiyorsanız, müşterilerinize her zaman bir memnuniyet anketi sunabilir ve geri bildirimlerini isteyebilirsiniz.

Sosyal Kanıtı Pazarlama Stratejisi Olarak Nasıl Kullanabilirsiniz?

Bir ürünü satın almadan önce başkalarının deneyimlerine ve referanslarına kulak verdiğimizi biliyoruz. Bu yüzden satış yaparken önceki müşterilerinizin olumlu deneyimlerinden yararlanmaya çalışmalısınız. Diğer bir deyişle, müşterilerinizin hizmetleriniz veya ürünleriniz hakkında yorum yapmasına her zaman izin vermeli ve web sitenizde geri bildirimlerine yer açmalısınız. Bu şekilde, yeni müşteriler gerçek deneyimlere dayalı olarak hizmetleriniz ve ürünleriniz hakkında daha geniş bir perspektife sahip olabilir. Aynı durum influencer pazarlaması için de geçerli. İnsanlar takipçisi çok olan bir kişiyi gördüklerinde bu kişinin tavsiyelerinin güvenilir olduğunu düşünürler. Yani bir influencer ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tavsiye ederse, müşteri tabanınızın gözünde daha güvenilir olacaktır.

Maruz Kalma Etkisini Pazarlama Planınıza Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

Maruz kalma etkisine göre, insanları markanıza ve ürünlerinize aşina hale getirmelisiniz. İnsanlar, logonuzun veya reklamınızın ayırt edici olmayan bir versiyonunu görse bile, bunun sizin markanız olduğunu anlayabilmelidir. Elbette bu başarılması basit bir görev değil ama her şeyde olduğu gibi küçük adımlarla ilerlemeyi gerektiriyor. Yeni başlayanlar için görüntülü reklamlar (display ads), reklam panoları ve TV reklamları yararlı olabilir. Markanızın müşteri tabanınız tarafından görülmesini ve akılda kalmasını sağlayan her şey işe yarayacaktır.

Eşsiz Olmayan Ana Akım Ürünlerin Pazarlamasında Kıtlık (Scarcity) Teorisi Nasıl Kullanılır?

Kıtlık teorisine göre, insanlar benzersiz ürünleri değerli gördükleri için satın alma dürtüleri kuvvetlenir. Eşsiz, özel tasarım ürünleriniz varsa bu kolaydır. Ama özel tasarım olmayan ürünler satıyorsanız, insanları ürünlerinizi satın almak için eşsiz bir fırsata sahip olduklarını düşünmeye teşvik etmelisiniz. Azalan stokların müşteride bir aciliyet duygusu yarattığını her zaman aklınızda bulundurun. Aciliyetin yanı sıra, bir şeyin stokta tükendiğini gördüğümüzde, ihtiyacımız olmasa bile o ürünü alma dürtüsüne sahip oluruz. E-posta pazarlama yoluyla sınırlı süreli indirimlerden veya stok yenileme haberlerinden yararlanabilirsiniz. Teklifiniz eşsiz olduğu sürece ürününüzün eşsiz olması gerekmez.

Ürün Çeşitliliğinde Seçim Paradoksunu Göz Önünde Bulundurun

Seçim paradoksu hepimizin aşina olduğu bir deneyimdir. Mağazanızda bir ürün için farklı seçeneklerin olması iyi bir fikir ancak seçeneklerin sayısına dikkat edilmelidir. Müşterilerinizin birçok seçenek arasında dikkatinin dağılmasını ve satın almaktan vazgeçmesini istemiyorsanız, ürün seçeneklerinizi sınırlandırmalısınız. Örneğin, mağazanız küçükse çeşitliliği ürün başına 3 veya 5 ile sınırlandırmayı düşünebilirsiniz.

Pazarlama Psikolojisinin Stratejilerinizi Geliştirmesine İzin Verin

Pazarlama stratejiniz her zaman gelişime ihtiyaç duyar. İşiniz büyüdükçe yeni fikirler ve yeni gelişmeler her zaman devreye girecektir. Pazarlama psikolojisi ilkelerini pazarlama stratejinize uygulamak, işinizi büyütmeye yönelik adımlarınızdan biri olabilir. Bu yöntemleri kullanarak müşterilerinizi daha yakından tanıyabilir, yalnızca mevcut stratejilerinize ve ürünlerinize güvenmek yerine alışveriş yaparken nasıl düşündüklerini öğrenebilirsiniz. Büyüyen işinizin ve artan satışlarınızın tadını çıkarın!