Moda endüstrisi birçok ülke ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Özellikle son on yılda bu sektör dünya çapında 75 milyondan fazla kişiyi istihdam ederek önemli ölçüde ilerleme kaydetti. Bu ölçekte bir etkiye sahip olan moda ve perakende sektörü, yaşadığımız dünyayı da fazlasıyla etkiliyor. Moda endüstrisi, tüm bileşenleri ile küresel karbon emisyonlarının %8-10'unu oluşturuyor. Sayı önemsiz bir oran gibi görünebilir, ancak etkileri azımsanamayacak kadar ciddi olabiliyor. Sanayi sadece emisyonlardan değil, aynı zamanda dünyadaki su kirliliğinden de büyük oranda sorumludur. Moda ve perakende sektörlerinin vazgeçilmez olması size bu sonuçların kaçınılmaz olduğunu düşündürebilir. Ancak perakende sektörünün çevre üzerindeki etkilerini gerçekten azaltabilecek etkili yollar var.

Perakende Sektöründe Neden Çevresel Sürdürülebilirliği Seçmelisiniz?

Moda ve perakende sektöründe çevresel sürdürülebilirlik sorunu birkaç farklı açıdan ele alınabilir. Birincisi, tabii ki içinde yaşadığımız çevre. İstatistiklere göre, moda endüstrisi karbon emisyonlarının %10'unu oluşturuyor. Bir diğer açı ise tüketicilerin bakış açısıdır. Gün geçtikçe insanlar iklim değişikliği ve küresel ısınma hakkında daha fazla farkındalık geliştiriyor ve bu da onları “yeşil” markaları seçmeye itiyor. Bu nedenle, müşterilerinizi elinizde tutmak istiyorsanız, yeşil yolu tercih etmek isteyebilirsiniz. Bir ankete göre, tüketicilerin %81'i çevreci şirketleri seçmeye öncelik veriyor. 

2020 yılında Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen Yeşil Mutabakat’a göre, ticaret ürünlerinde dünyanın ilk sınırları belirlendi. Bu anlaşmada ticaret ürünlerinin üretiminde belirlenen sınırları aşan sera gazı salınımlarının vergilendirilmesi yer alıyor. Birçok üretici AB şirketinin üretim sürecindeki sera gazı salınımları için izin satın alması gerekiyor. Bu ekstra maliyet ise ürünlerin fiyatını yükseltiyor ve üreticileri sera gazı salınımlarını azaltmaya teşvik ediyor. Kısacası, çevresel sürdürülebilirliği benimseyen şirketler çevreye fayda sağlarken, ekonomik olarak da kazançlı bir konuma geliyor. 

Perakende Sektöründe Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları

Bildiğimiz gibi perakende sektörü çevrenin en büyük düşmanlarından biri olabiliyor. Bu sektör hayatımızın ve ekonomimizin vazgeçilmez bir parçası olduğu için en azından çevreye daha az zararlı hale getirmeyi deneyebiliriz. Bu hem şirketler hem de bireyler için büyük bir zorluktur. Çevre için atabileceğimiz bireysel adımların dışında perakende sektöründe işletme olarak daha büyük ve etkili adımlar atabilirsiniz. Bu adımlar sadece dünyada değil, işinizde de fark yaratacaktır.

Enerji Verimliliği ile Küçük Adımlar

Çevre üzerinde çok büyük bir etkisi olmasa da, enerji verimliliği işletmeniz için harika bir başlangıç adımı olabilir. Küçük bir adım olabilir ve karbon ayak iziniz üzerinde çok büyük bir etkisi olmayabilir, ancak hem çevresel hem de ekonomik olarak etki sahibi olacaktır. Ampullerinizi değiştirmek bunun çok basit bir örneği olabilir. Enerji verimliliği konusunda büyük düşünüyorsanız, zor olsa da yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmeyi düşünebilirsiniz. İşletmenizde yeşil enerjiyi desteklemenin birçok farklı yolu vardır. İşletmeniz için en iyisini seçebilir ve planlamaya başlayabilirsiniz. Geçiş için kapsamlı bir plana ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Mümkün Olduğunca Az Seviyede Kağıt Kullanımı

Çevresel sürdürülebilirlik yolculuğunuza başlamanın en kolay yollarından biri kağıt kullanımınızı düşünmektir. Yalnızca ABD'de, her yıl makbuz oluşturmak için 10 milyon ağaç kullanılıyor. Amacınız karbon ayak izinizi azaltmaksa, kağıt kullanımını azaltmak önemli bir fark yaratacaktır. Makbuzlar, ürün paketlemeleri veya insan kaynakları belgeleri gibi aklınıza gelebilecek herhangi bir alanda kullanılan kağıtları düşünebilirsiniz. Kağıt üzerinde olan her şeyi dijital platformlara taşımak iyi bir başlangıç olacaktır. 

Perakende Sektöründe Çevre Dostu Dağıtım ve Teslimat

Teslimat ve sevkiyat, bir işletmenin karbon ayak izini etkileyen en büyük faktörlerden biridir. Karbon salınımları ve ambalaj atıkları, perakende sektörünün karbon ayak izini artıran teslimat sürecinin en önemli bileşenleridir. Çevre dostu teslimat seçeneklerini seçmek istiyorsanız, nakliye çok daha karmaşık bir süreç olduğu için paketleme ile başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi paketlerken sıfır veya çok düşük seviyede plastik kullanılmasına özen göstermelisiniz. Kullandığınız malzeme geri dönüştürülebilir olmalı ve su kirliliğine, aşırı yağ ve su tüketimine katkıda bulunmamalıdır. Ambalaj ile ilgili olarak, geri dönüştürülmüş veya geri dönüştürülebilir kağıt en güvenli seçeneklerden biridir. 

Nakliye koşullarınızı değiştirmek istiyorsanız, bu zor bir yol olabilir. Teslimat sürecindeki en önemli faktör, değiştirilmesi oldukça zor olan fosil yakıtların kullanılmasıdır. Teslimatta yenilenebilir enerjiye geçmek yerine daha verimli hale getirmeye çalışabilirsiniz. Birkaç farklı satıcı veya tedarikçi ile çalışıyorsanız, bu sayıyı düşürmeyi deneyebilir ve işiniz için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlayacak bir toplu satış tedarikçisi bulabilirsiniz. Bu sayı arttıkça aldığınız teslimat da artar ve bu da karbon ayak izinizi büyümesine sebep olur. Ayrıca, hizmet verdiğiniz her bölgede teslimat noktaları belirleyebilir ve müşterilerinize bu noktalardan teslim almalarını teklif ederek hem ekonomik hem de çevre dostu olabilirsiniz. 

Müşterilerinizi Çevresel Sürdürülebilirlik Yolculuğunuzun Bir Parçası Yapın

İnsanlar iklim ve çevre konusunda daha bilinçli hale geldikçe, dünyada yapılacak değişikliklerde etkin rol almak istiyorlar. Bireysel olarak harekete geçmek bu noktada biraz zorlayıcı olabilir. Bu yüzden müşterilerinizi mutlu ve memnun tutmak için onlara yalnızca sattığınız ürünü vermek yerine, çevreye yardımcı olma fırsatını da sunabilirsiniz. Örneğin, sipariş sürecinde teslimat veya paketleme seçeneklerini seçmelerine izin verebilirsiniz. Bu, müşterilerinizin çevre dostu bir şirket olduğunuzu ve onların görüşlerine değer verdiğinizi anlamalarını sağlayacaktır.

Farkındalık Oluşturun ve Bilinçlendirin

İşletmenizde çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımınızın kalıcı olmasını istiyorsanız, her çalışanınızın yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Başka bir deyişle, işletmenizde farkındalık yaratmalısınız. Çalışanlarınızı çevresel sürdürülebilirlik konusunda eğitmek ve bilinçlendirmekle başlayabilirsiniz. Konferanslar ve eğitim programları planlayabilirsiniz. Örneğin, işletmenizdeki insanları geri dönüşüm konusunda eğitmek, başlamak için basit ama etkili bir yol olabilir.

Sürdürülebilirlik ile Perakende Sektöründe Çevreci Adımlar 

Bir işletme sahibi olarak, içinde yaşadığımız dünyayı ve çevreyi iyileştirmeye yönelik etkili adımlar atabilirsiniz. Perakende sektörünün endüstriyel karbon ayak izi üzerinde önemli bir etkisi olmasına rağmen, bu etki sizin eylemlerinizle hafifletilebilir. İşletmenizin işleyişinde yalnızca birkaç küçük değişiklik yaparak, ekonomik olarak yükünüzü hafifletirken çevrenin iyileşmesine de yardımcı olabilirsiniz. Kısa vadede kazançlı bir yaklaşım gibi görünmese de, yıllar geçtikçe önem kazanan çevre konusunda duyarlı bir tutuma sahip olmak uzun vadede size ekonomik olarak büyük rahatlık sağlayacaktır. Dünya genelinde çevresel farkındalık arttıkça sektörlerin altına girdiği etki de artacağı için, çok geç olmadan bu geleceğe kendinizi hazırlayıp işinizi ve çevrenizi güvenceye almakta fayda var.