Kendi e-ticaret işinizi kurmak, işinizi bir adım öteye taşımak hepimizin hayalleri arasında yer almaktadır. Hayallerinizi ortaya koymak için gerekli adımları atmak; iş zekası, yaratıcılık ve disiplin gerektirir. E-ticaret pazar yerinden kar elde etmek için büyük bir potansiyel var ve siz nereden başlayacağınız konusunda henüz bir plan yapmadınız. Haydi gelin birlikte projelendirme yapalım ve e-ticaretin büyüleyici pazar payında siz de yerinizi alın.

Araştırma ve Planlama

Online bir iş kurmaya karar verdikten sonra araştırma ve planlama süreci başlar. Tekstil konfeksiyon alanında hangi ürünlerin rağbette olduğunu, olmazsa olmaz ürünlerin neler olduğu konusunda biraz kafa yormanız gerekiyor. Küçük bir piyasa araştırması ile tekstil konfeksiyon ürünlerinizi nasıl nereden temin edeceğiniz konusunda detaylı bir alt yapı ile ilerlemeniz en baskın sorulardan biridir. Tekstil perakende ürünlerinizi belirledikten sonra bu ürünlerin tedarik süreci konusunda başlıca kararlar vermeniz gerekecek. İleteceğimiz beş adım, doğru yolda size yardımcı olacaktır.

Ürününüzü Seçin ve Bir Niş Bulun

Harika fikrinizle buralara kadar geldiniz. Belki sadece e-ticaret satışı yapmak istiyorsunuz fakat ne satacağınız konusunda henüz bir fikriniz yok.

Tekstilde en olmazsa olmaz ürünümüzü bulduğumuza göre, hangi ürünler olmadan yaşayamam diye bir filtreleme yapalım. Bunlara biraz hayallerimiz ve tutkularımızı da ekleyerek düşünmeye başlayalım. Kendimize güvenelim ve seçtiğimiz ürün konusunda az da olsa bir bilgiye sahip olalım. Sık sık hayaller kuralım ve kendimizi motive etmek için övgülere açık olalım. Bazen bir başkasından beklemektense kendimizi övmeye başlayalım. Ürün seçimi konusunda hayallere dalalım ve gerekli niş araştırmalarını başlayalım.

Niş araştırması yaparken yöneldiğiniz kategori içerisinde rağbet gören ürünlere yöneldiğinize emin olun. Böylece tercih edeceğiniz nişin ve ürünlerin bir alıcı kitlesi olacağına emin olabilirsiniz. Bu tercihten sonra ise detaylı bir pazar araştırması yapmanız gerekecek. Pazar araştırması sürecinde ise satış kanallarını araştırın, hedef kitlenizi ve iletişim platformlarını öğrenin, müşteri yolculuğunun aşamalarını tespit ederek ilerlemeye devam edin. Niş seçimi yaparken küçük, orta, büyük ölçekli pazar yerleri olduğunu göreceksiniz, seçim yaparken aşırı büyük pazarları seçmeyin ve büyük markalar her zaman yol gösterici olduğu için onları izleyin ve araştırın.

Rakip Araştırması  

Tam olarak ne satmanız gerektiği konusunda aklınızdan milyonlarca fikir geçiyor olabilir. Bazen en popüler olan ürünlerden yola çıkıp kısa yolu denemek isteyebilirsiniz. Belirli bir kitleye sahip daha spesifik ürünler seçerek ilerlemek isteyebilirsiniz. Rakiplerinizin hangi e-ticaret platformlarını kullandığını öğrenebilirsiniz. Onları sosyal medya hesaplarından takip ederek yakın markaja alıp, pazarlama taktiklerini analiz edip ilham alabilirsiniz. 

Seçtiğiniz ürünleri müşterilerine nasıl sunduklarını, fiyat ortalamalarının ne kadar olduğunu kontrol edin. E-ticaret sitenizi kurarken yararlanacağınız tüm bilgileri toplayın, rakiplerinizin deneyimlerine ilerleyen süreçlerde ihtiyacınız tekrar tekrar olacaktır.

Markanız İçin Bir İsim Oluşturun

Bir isim seçme zamanı geldi. Kişiliğinizi de ön plana alarak markanız için uygun olan ismi seçmeniz gerekiyor. Bu konuda rakip gördüğünüz markalara da bakabilirsiniz. Bu size bir çağrışımda mutlaka bulunacaktır. Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın ve bir liste oluşturun. Bu listeyi yakın ilişkili olduğunuz kişilere göstererek onların fikirlerini de alabilirsiniz. Seçeceğiniz ismin SEO çalışmalarında da sizi destekleyici olmasına özen gösterin. Seçtiğiniz marka isminizi çevrimiçi panellerden sorgulayarak daha önce alınıp alınmadığını da kontrol etmelisiniz.  

E-ticaret Platformunuzu Seçin

7/24 alışveriş seçeneği sunacağız platformunuz için karar verme aşamasına geldik. Bu platformun müşteri deneyimi açısından kolaylıklar sunması gerekir. Bu konuda başka bir marka çatısı altından mı ilerleyeceksiniz yoksa kendi sitenizden mi, öncelikle bunun kararı verilmelidir. Alan adı aldıktan sonra sitenizi kurmak için bir altyapı seçmelisiniz. Seçtiğiniz e-ticaret altyapısını; stok yönetimi, kargo takibi ve ödeme altyapısı gibi yazılımlar ile kolay entegre olup olmadığını sorgulamalısınız. Kendinizi bir müşteri olarak değerlendirip hangi tekstil firmalarının sayfalarını beğeniyorsunuz, hangi özellikleri hoşunuza gidiyor bunları bir yere not edin.

Birleştirme ve Lansman

Bir aylık serüven bitti, şimdi sıra birleştirme ve lansman aşamasına geldi. E-ticaret sitenizde işinizi başlatmak için tüm bu planlara ihtiyacınız olacaktır.

İş Kaydı, İş Planı ve Finansal Bilgiler

İş planı için rekabet araştırmanız bittikten sonra, e-ticaret mağazanız için gerekli tüm bilgileri toplamış olacaksınız. Şirketinizi kaydettirmek amacınızı tanımlar ve ilerleyen süreçlerde vergileri uygun beyan etmenize yardımcı olur. İş planınızı oluştururken iş planı oluşturma stratejileri veya iş planı yazmaya nasıl başlayacağınızı öğrenebileceğiniz çeşitli içeriklere göz atabilirsiniz.

Logo, Web Sitesi Tasarımı ve Web Sitesi Oluşturma

Logo oluşturmak yapacağınız tüm bu süreçlerde en eğlenceli iş olabilir. Yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayarak sizi ve markanızı yansıtan tasarımı bulun. Logonuzu oluştururken her detaya önem vermeniz gerekiyor; renkler, yazı karakterleri dahil her detay çok önemli.

Web sitenizi tasarlarken bu işi daha önce yapmış firmalardan destek alabilirsiniz.

Envanter ve Ürün Planları

Envanter planlamasında tedarik zinciri yönetimi ve depolama konularında kapsamlı bir ilerleyiş gerekir. Ürününüzü nasıl üreteceğinizi ya da üçüncü şahıslardan mı alacağınızı kararlaştırıp daha sonrasında müşterinize nasıl ulaştıracağınızı planlamanız gerekiyor.

Çeşitli senaryolar üretin ve sonuçlarına odaklanın. Her plana ayrıntılı bakarak şirketiniz için hangisinin en iyisi olduğunu keşfedin. Hiçbir e-ticaret işi sağlam bir alt yapısı olmadan ilerleyemez. Örneğin, yeni nesil toptan satış kolaylığı sunan, birinci kalite ürün ve tasarım modeller ile markaları sıfırdan üretim derdinden arındıran bir firma bu konuda en büyük yardımcınız olabilir. Depo Textile, bu alandaki bilgi ve deneyim birikmi ile perakende satış yapmak isteyen firmalara yol gösterici bir deneyim sunar. Kolay alışveriş imkanı, hızlı kargo entegrasyonu, uygun maliyet avantajı ve zengin ürün seçenekleri ile kolaylıkla müşterileriniz için ideal mağaza koleksiyonunuzu oluşturabilirsiniz. 

Yükselme ve Koşma

E-ticaret işinizin bu süreçlerden sonraki aşamaları yeni müşteriler kazanmak ve var olan müşterileri mutlu etmekten geçiyor. Bu süreç sizin e-ticaret alanında yükselmenize yardımcı olacaktır.

Satış ve Pazarlama Kanalları

Satış pazarlama kanalları bir markanın müşterilerine e-posta, internet, televizyon, reklam panoları, ticari fuarlar, radyo ve yazılı mesajlaşma gibi çeşitli ortamlarda ulaşmasını sağlar. Yeni bir işletme olarak satış ve pazarlama kanallarından en az bir iki tanesini aktif olarak kullanıyor olmanız gerekir. Farklı kanallar ve reklam stratejileri ile müşteri deneyiminizi arttırın. E-ticaret mağazaları için yaygın olan satış pazarlama kanallarını sizin için başlıklandırdık. 

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

SEO, arama motoru optimizasyonu olarak da bilinir. Küçük çaplı bir işletmeniz varsa muhtemelen işin büyük bir kısmını siz yapabilirsiniz. Web sitenizde bol bol SEO yazılarına ver vermelisiniz. Google bu konuda çok zengin bir içerik sunduğundan reklam açısından kazançlı bir geri dönüş olacaktır. Müşterileriniz ürün araması yaptığında, kullandığınız kelimeler sizin web sitenizin ön plana çıkmasını sağlıyor. SEO yazıları hazırlarken alt başlıklara ve en çok aranan kelimelere de dikkat edilerek yazılmalıdır. Blog yazılarınızı SEO taktiklerini göz önünde bulundururarak yazmalı, ya da bu hizmeti veren uzmanlar ile çalışmalısınız.

Ücretli Sosyal Kampanyalar 

Ücretli sosyal kampanyalar reklamlarınızı çok fazla kişiye göstererek tıklanmalarınızı arttır. Kampanyanızı hangi kitlelere gösterilmesi gerektiğini yaş ortalamaları gibi çeşitli filtrelemeler yaparak markanıza en uygun kitle hedeflemesine ulaşabilirsiniz. Bu filtrelemeler markanızın doğru müşteri ile buluşma olasılığını artırır.

Ücretli Reklamlar

Google üzerinden bir arama yapmak istediğinizde karşınıza arama motoru sonuç sayfası olarak da isimlendirebileceğiniz bir sonuç listesi çıkarır. Bu liste hem organik hem de ücretli reklam arama sonuçlarından oluşur. Ücretli reklam çalışmaları geleneksel platformlardan (TV ya da basılı reklamları) yeni dijital  ortamlara (Google ya da Facebook) kadar uzanır.

Görüntülü Reklamlar

Görüntülü reklamcılık web sitenizin sağ ya da sol tarafında olan bazen yazılarınızın ortasında yer alan bazen de siteniz açılırken sayfada beliren pop-up veya banner reklamlardır. Markanızın hedef kitlesine ulaşabileceği metin, görsel veya video olarak çeşitli formatlarda görüntülü reklamlar veya display ads oluşturabilirsiniz.