Efsane Cuma’nın aslında eski bir gelenek olduğundan, Noel alışverişleri ile taçlandığından ve bu günün artık tüm dünyada muhteşem indirimlerle alışveriş çılgınlığı olarak kutlanmasından bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Hem markalar hem de alıcılar için önemli bir gün olan Efsane Cuma, e-ticaret yapan markaların da özenle hazırlık yapması gereken bir süreç. Özellikle daha önceki verileri incelemek bir markanın Black Friday’e hazırlanırken başlayabileceği en stratejik nokta!

Black Friday alışkanlıklarının online alışverişe kayması ile stok, envanter, lojistik işlerinin yanı sıra dijital pazarlama, kullanışlı web sitesi sunma gibi konulara da özen gösterilmesi gerektiği online satışların kimi zaman özellikle böyle fırsat günlerinde mağaza satışları ile yarıştığı bir gerçek. Siz de müşterilerinize iyi bir online alışveriş deneyimi sunmak için aşağıda bahsedeceklerimizi dikkate almalısınız.

Efsane Cuma için E-ticaret Markalarının Kulak Vermesi Gerekenler

Tedarik Zinciri Yönetimi Yapın



  1. Hangi Ürünlerinize Talep Olduğunu Tespit Edin

Yılın bazı dönemleri belli ürünlere olan talep oldukça artış gösterir. Bu ürünleri büyük sayılarda imal etmek ve satışa sunmak gerekir. Bunun için de tedarik zinciri yönetimi yapılmalıdır. Black Friday yılın en büyük fırsat dönemi olduğundan bu dönemde alıcıların nelere en çok talep gösterdiğini tespit etmek önemlidir. Bir e-ticaret marka sahibi olarak siz de hangi ürünlerinizin daha çok ilgi gördüğünü belirlemelisiniz. Bu analizi yaparken geçen seneki satışlarınıza bakmakla beraber yıl içinde genel olarak hangi ürünleri daha çok satışa sunduğunuzu tespit edebilirsiniz. Yapacağınız bu tespit size envanterinizi ayarlamaya ve ürünlerinizin talepten az olmamasına imkan verir. Böylece müşterilerinizi yarı yolda bırakmamış olursunuz. Aksi halde ne siz daha fazla kazanabilirsiniz ne de müşterinizi memnun edebilirsiniz. 

Talep analizi yaparken bir diğer dikkat edebileceğiniz nokta ise normal bir zamanda rağbet gören fakat fiyatından dolayı satılmayan ürünleri tespit etmektir. Böyle ürünleri pazarlamanın ve müşteri isteğini karşılamanın Efsane Cuma’dan daha iyi bir fırsatı olamaz muhtemelen!

  1. İndirim Oranlarınızı Optimize Edin

Her ürüne muhteşem indirimler koymak mantıklı olmayabilir. Black Friday’in müşteriler tarafından bir avantaja dönüşmesi, aynı zamanda sizi de kâra geçirmelidir. İndirim oranlarınızı veya fırsat kampanyalarınızı belirlemeden önce yukarıda bahsedildiği gibi talep analizi yapılmalıdır. Ardından doğru ürünlere doğru indirimler uygulamalı ve gerekli stoğu sağlamalısınız.


Dijital Platformlarınızı Yönetin

Web Sitenizi Kullanıcılara Uyumlu Hale Getirin

Kullanıcıların web sitenizde pürüzsüz bir şekilde gezinmesini sağlayan bir tasarım ile onları buluşturun. UX uyumlu bir web sitesinde yalnızca tasarım değil, müşteriler açısından ürünlerin görselleriyle birlikte özelliklerinin ve fiyatlarının görünür olması ve yararlanabileceği hizmetleri anlaşılır biçimde yazılması da oldukça önemlidir. Black Friday gibi büyük indirimlerin olduğu bu günlerde değişim/iade ile ödeme seçenekleri gibi kriterler alıcılar için mühimdir. Güvenilir ve kullanışlı bir platform sunmak da sizin dikkate almanız gereken bir husustur. Mobil alışverişin oldukça yaygınlaşması ise de web sitenizin mobil cihaz uyumlu olmasını gerekli kılar.

Reklam Kampanyaları Düzenleyin

Kullanıcıları Efsane Cuma indirimlerinizden haberdar etmek ve web sitenize potansiyel müşteriler çekmek için başvurmanız gereken bir yöntem de Google ve/veya Facebook üzerinden reklam kampanyası düzenlemek olabilir. Burada ise hedef kitlenizi doğru belirlemeli, reklam bütçelerini doğru bir şekilde düzenlemeli ve reklam tasarımlarınızı ilgi çekici yapmalısınız. Böylece web sitesi trafiğini artırabilir ve reklam kampanyalarının satış ile sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.

Peki ya reklam kampanyası oluşturmazsanız ne olur? Haliyle sizin ürün kategorilerinize benzer başka birçok web sitesi var; diğer markaları geçerek potansiyel alıcılarınızın karşısına çıkmak her zaman mümkün değildir. Ne de olsa arama sonuçları belli bir algoritmaya göre, belli kişilerin karşına gelir. Ücretli reklam oluşturmak ise sizin markanızı doğrudan üst sıralara taşıyacak ve hedef kitlenizin zaman zaman karşısına çıkacaktır. Bu da görünürlüğünüzü arttıracak ve diğer web sitelerinden ayırt edici olmanızı sağlayacaktır.

Sosyal Medyanızı Aktifleştirin

Markanızın bir sosyal medya hesabı var ise onu şimdi aktif kullanmanın tam zamanı! Halihazırda düzenli olarak içerik paylaştığınızı var saydığımızda Efsane Cuma günleri için ekstra paylaşım, fırsat haberleri, fırsatları koyduğunuz ürün grupları, online alışverişin sunduğu ayrıcalıkları sosyal medya hesabınızın takipçileri için hazırlamalısınız. Az önce bahsettiğimiz gibi sosyal medyanızda da sponsorlu gönderi oluşturmak belirleyeceğiniz hedef kitle kullanıcılarının akışına reklamınızın düşmesini sağlayabilir. Böylece potansiyel müşterilerinize doğrudan ulaşmış olursunuz. Özellikle Instagram artık sosyal medya araçlarının arasında mağazaların en çok kullandığı ve online alışveriş imkanı sunduğu bir yer, siz de enzer şekilde bu trende ayak uydurabilir veya Instagram hesabınızı yalnızca reklam amaçlı kullanıp web sitenize yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyanın kullanıcılar arasında gönderi paylaşımı yapmaya olanak tanıması da etkileşimi artırıp daha çok insana ulaşmanızı sağlayacaktır.

E-mail Marketing ile Daha Çok İnsana Ulaşın

Ne kadar eski bir yöntem gibi hissettirse de e-mail marketing trendinin etkisi küçümsemek bir hata olur. Özellikle eski müşterilerinizin email adreslerine sahip olmanız halinde onları mağazanıza tekrar göz atmak için bir e-mail ile dürtmek oldukça etkili bir yöntem olabilir. Halihazırda mağaza veya online alışveriş deneyimi yaşamış bu müşteriye tekrardan sizin markanızdan alışveriş yapmasını sağlamak, yeni bir müşteri getirmekten daha rahattır. O halde kendi müşterinizi Efsane Cuma fırsatlarından haberdar etmek de onları öncelikli hissettirecektir. Müşterinizin o e-maili bir tanıdığına gönderme olasılığı bile var! Böylece hedeflediğinizden daha fazla kişiye bire bir ulaşmış olacaksınız.

Efsane Cuma’ya Hazırlanırken Şunları Yapmaktan Kaçının!

  1. Reklamınızı yapmakta gecikmeyin

  2. Müşterilerin size gelmesini beklemeyin, müşteriyi fırsatlarınıza davet edin

  3. Online satışları küçümsemeyin

  4. Dijital reklamlara bütçe ayırmaktan korkmayın

  5. Cyber Monday’i göz ardı etmeyin

  6. Hedef kitlenizi yalnızca eski müşterilerinizden oluşturmayın

  7. Yalnızca indirimlere odaklanmayın; ücretsiz teslimat, 1 alana 1 bedava gibi kampanyaları unutmayın


Efsane Cuma indirimlerinin yaklaştığı şu haftalarda bahsettiğimiz önerilere kulak vermek, hem markanız stok planlama hem de müşteri memnuniyeti ve satışların artmasında oldukça önemlidir. Her şeyden önce ürün talep analizi yapmanız, markanız karı için doğru kampanyalar düzenlemeniz ve bu kampanyaları web siteniz başta olmak üzere dijital mecralarda hedef kitlenize duyurmanız önem arz etmekte. Bol satışlı, rengarenk bir Black Friday geçirmeniz dileğiyle…