Fiziksel mağazalar için geçerli olan ve dijital dünya rekabetiyle başa çıkmanızı sağlayacak olan mağaza içi pazarlama stratejileri markanızı bir adım öne taşıyabilir. Müşterileri gerçek zamanlı olarak karşılayıp satışlarınızı artırmanın yolu pazarlama araçlarınızı geliştirmekten geçiyor çünkü sabah kepenkleri kaldırmak ve müşteri kovalamak her zaman en iyi sonuçları vermeyecektir. Müşterilerinize özellikle satış aşamasında farklı ve ikna edici bir deneyim sunmak için verdiğimiz önerilere göz atın.

Mağaza İçi Pazarlamaya Neden İhtiyacınız Olabilir?

Öncelikle mağazanızdan çok memnun olabilir ve “Daha ne yapabilirim ki?” diye düşünebilirsiniz. Fakat durum müşteriler açısından böyle değil; alışveriş alışkanlıklarının yeniden boyut kazanması, seçiciliğin artması, yeni trendler gibi faktörler tam da sizin müşterilerinizin satın alma kararlarını etkiliyor. Özellikle dijital çağın yaygınlaşması ile fiziksel olarak alışveriş yapmak söz konusu olduğunda ikinci defa düşünülebiliyor. Markanızın özel olmasını ve her koşulda müşteriler tarafından ziyaret edilmesini istiyorsanız iyi nedenleriniz olması lazım!

Sıradaki durumlardan en az birine sahipseniz mağaza içi pazarlama stratejilerine ihtiyacınız var demektir:


  • Pazar payınız yeterince yüksek değil: Hangi sektöre olursanız olun, satışlarınızı artırmak ve özellikle rekabetçi bir pazarda iyi bir paya sahip olmak için mağaza içi pazarlama araçları geliştirmelisiniz.

  • Ürün görünürlüğünüz düşük: Rekabet dolu bir sektörde ürün görünürlüğü yakalamak kolay değildir, çeşitli reklam araçları ve tasarımsal dokunuşlar ile ürün görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

  • Çeşitli nedenlerden dolayı satışlarınız düşüşte: Küresel krizler, bölgesel sorunlar veya stoklarınızdaki aksaklıklar sebebiyle yaşanan düşük satışları artırmak için de mağaza içi pazarlamaya özen göstermelisiniz.



Mağaza İçi Satışlarınızı Artıracak Pazarlama Stratejileri

İster dijital pazarlama ister mağaza içi pazarlama yapıyor olun, önce hedef kitle analizi yaparak başlamalısınız. Stoklarınızı, kampanyalarınızı uzun vadede planlamalı ve özel günlerden yararlanmayı unutmamalısınız. Mağazanızı daha çekici kılmak için aşağıdaki adımları bir bir uygulayabilirsiniz.

Çalışanlarınıza Marka Eğitimi Verin

Pazarlama yapabilmek pazarlama bilmekten geçer. Çalışanlarınız satış ve pazarlama eğitimine katkı sunun. Yalnızca mağaza düzeninden veya ödemeden değil, aynı zamanda müşteri odaklı olan çalışanlarınız müşterilerin ilgisini daha çok çekecektir. Marka olarak nasıl bir duruş sergilemek istiyorsanız çalışanlarınıza da bunu aşılayın ve onlara geri dönütlerde bulunun. Böylece zamanla çalışanlarınız da kendini sosyal açıdan geliştirebilir, daha iyi yollarla müşteriyle iletişime geçebilirler. 

Pazarlama Psikolojisi İlkelerinden Faydalanın

Önceki yazımızda detaylıca açıkladığımız bu strateji sayesinde tüketici psikolojisini, karar verme mekanizmasını, nasıl samimiyet ve güven kurulması gerektiğini anlayabilir; müşterilerinizin dilinden konuşmaya başlayabilirsiniz.


  • Karşılıklılık ilkesi ile değerli hissettirin: Müşterilerinize iyilik yapın veya iyilik yapmanın yollarını keşfedin. Geri bildirim anketleri, kişiye özel kampanyalar onlarla gerçek zamanlı olarak samimi bir iletişim kurabileceğiniz fırsatlardandır.

  • Sosyal Kanıt ilkesi ile müşteri yorumlarına yer verin: Ürünleriniz ile ilgili müşteri deneyimlerine sahip olun, bir ürünü tanıtırken kullanabileceğiniz bu bilgiler ile gerçek ve güvenilir bir ortam inşa edin.

  • İnsanları logonuza/ürünlerinize maruz bırakın: Maruz kalma etkisi olarak bilinen bu stratejinin temelinde tüketicilerin hafızasında markanızın bir şekilde yer edinmesini sağlamak vardır. Reklamlar, panolar, dijital mecra bunun için en güzel platformlardandır.

  • Azalan stok vurgusu ile satışları artırın: Kıtlık teorisine göre bir şeyin adedi veya miktarı azaldığı zaman insanlara daha değerli gelebilmekte; örneğin tam bedeni olmasa bile, tam istediği renk olmasa bile son iki üründen biri olduğu için o ürünü alan insan sayısı oldukça fazla.

  • Ürün çeşitliliğini optimize edin: Seçim paradoksu olarak geçen bu durum, çeşit sayısı azaldıkça (olumlu) karar verme oranının ve karar verme hızının arttığı gözlemlenmekte. Özellikle mağazanız çok büyük değilse bir ürünün birçok versiyonunu barındırmak iyi bir fikir olmayabilir.

Raf Dizilimlerine ve Işığa Dikkat Edin 

Raf dizilimleri kulağa oldukça düz gelse de, mağazaya girdiğinizde gözünüzdeki ilk resim düzen, ışık ve renklerden ibaret oluyor. Mağazanın karmaşık gözükmesi müşterilerin içeride az zaman geçirmesine dolayısıyla alışveriş yapmaya yanaşmamalarına sebep olabilir. Benzer şekilde ürünlerinizin fazla sıkışık yerleştirilmesi, ışığın ürünleri yeteri kadar aydınlatmayan konumda olması, mağazanızda rahat bir yürüme yolu bulunmaması gibi faktörler müşterilerin mağaza içi deneyimini zorlaştıran bir süreçtir. Gerekirse bir mağaza görsel sorumlusunda destek alabilir, bu işi profesyonellerin eline bırakabilirsiniz.



Mağaza Girişine Özen Gösterin

Mağaza girişi bir marka için çok çok önemli bir husustur; göz ucuyla bakıldığında çekici durmuyorsa mağazanız girmeye değer bulunmayabilir. En iyi ürünlerinizi mağaza girişinde sergileyin, kampanya dönemindeyseniz elbette kampanya afişlerini yine burada görmek müşteriler için cazip bir durumdur.

Kampanyaları Doğru Yerde Sergileyin

Mağazanızdaki indirimlerin doğru konumlandırıldığına emin olun. Genelde kampanya afişi neredeyse o rafta veya askıda fırsat ürünleri görmek müşteriler için alışıldık bir durumdur. Durum tersi olduğunda müşteri kasaya gidene kadar ürün fiyatından haberdar olmayabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu gibi durumları engellemek ve elbette fiyat etiketlerinin güncellendiğinden de emin olmak müşterilerin marka güvenini inşa etme ve onları sadık birer müşteri yapma yolunda oldukça etkilidir.

Sadakat Programları Uygulayın

Sizden alışveriş yapan her bir müşterinin kalıcı olmasını istiyorsanız onlara ürünlerden çok daha fazlasını sunmalısınız. Sadakat programları olarak geçen ve müşteriyi bağlamayı amaçlayan bu stratejiye kulak verin. Örneğin, üçüncü alışverişte %15 indirim imkanı, arkadaşını getirirsen %10 promosyon kodu, alışveriş yaptıkça biriken puan sistemi, sosyal medyada paylaştıkça kazanılan çekiliş hakkı gibi birçok uygulama bir kişinin birden çok alışveriş yapmasına, ürünlerinizi daha çok tanımasına ve çevresine yaymasına olanak verebilir.

Mağaza İçi Pazarlama Stratejileri ile Markanızı Bir Adım İleriye Taşıyın

Mağazanızı her zaman prezentabl tutmak, müşterilere iyi bir mağaza deneyimi sergilemek bahsettiğimiz mağaza içi stratejilerden geçiyor. Şimdi elinize kağıt kaleminizi alın ve eksiklerinizi not etmeye başlayın. Müşteri kitlenizi anlayabildiğiniz, onların dilinden konuşabildiğiniz bol kazançlı günler sizi bekliyor!